2009. október 25., vasárnap

2005 Ilta Sanomat Plussa

Kanyargós földút vezet minket egy nagy kapuig Porkkalában. Az érkezőnek először jeleznie kell, hogy jön, azután kinyílik a kapu. Hihetetlen látvány terül eléd: a Finn öböl csillog a napfényben és a csinos villa, amit Kimi Räikkönen 2 évvel ezelőtt vásárolt, az aszfaltozott út végén fekszik, elegánsan egy szikla tetején. Kicsit távolabb egy grillkunyhó áll.

Rögtön a tenger mellett egy elegáns szauna található, néhány hajó és egy jet-ski pedig a mólóhoz van kötve.

Kimi Räikkönen és Jenni Dahlman-Räikkönen, akik tegnap érkeztek csak vissza a Magyar Nagydíjról, tárt karokkal üdvözlik a vendégeket. A farmerbe és pólóba öltözött Jenninek már arra is volt ideje, hogy lovagolni menjen. Kimi éppen csak kényelembe helyezte magát, és az előző heti győzelmen gondolkozott. Mosolyogva mondja, hogy még csak nem is koccintott a győzelemre, mert annyi teendője volt.

Kimi arcán ragyogó mosoly ül. Nagyon jó hangulatban van!

Egy évvel ezelőtt Kimi élete legfontosabb „pole”-jában állt. Kicsit idegesen, de egyenesen állva állt az oltárnál, és a menyasszonyára, Jenni Dahlmanra várt. Az oltárt egy nagy jégtömbből készítették az esküvőre a Vanajanlinna kertjében. Amikor a Jégember látta a jövendőbelijét felé sétálni, csak úgy ragyogott az arca. Szerencsére a ceremónia nem tartott túl sokáig, másképp a jégoltár elolvadt volna Kimi mosolyától a 100 vendég szeme láttára.

Miután a pap kimondta az „Áment”, Jenni Dahlman-Räikkönen lett. A pár élete házaspárként folytatódott. 1 év telt el és ez alatt sok mindent történt.

Igazából több minden, mint amennyi egy átlagos házaspár egész életében! A nagydíj győzelmeken kívül sok csalódás is érte Kimit a Forma-1-es pályákon de Kimi megtanulta ezeket felnőttként kezelni. Természetesen idegesen és egy szó nélkül hagyta el a pályákat. Ez érettséget mutat: jobb nem mondani semmit, mint kiengedni a dühöt.

Más ártalmas dolgok is történtek. Kimi és Jenni vakációi és éjszakai élete világszerte dokumentálva lett a sajtóban. Az óriásivá duzzadó botrány és a néha teljesen alaptalan híresztelések bántóak tudnak lenni. Kimi és Jenni néha kommentálta ezeket, de általában szó nélkül hagyták a pletykákat.

Most azért vannak Finnországban, mert a Forma-1 3 hetes szüneten van.

A közel két éve vásárolt Porkkalai villát sokat használja maga a pár, és a barátaik is. A Helsinkiben lévő lakást a pár általában télen használja.

A finnországi vakáció alatt Kimit és Jennit az éjszakai életből is részt vett. Kimi mindig is próbált úgy élni, ahogyan egy átlagos fiatal fiú él: a pár szeret a barátaikkal találkozni. Normál körülmények között ez nem lenne meglepő, de mivel Kimi egy világsztár, minden lépését követik.

”Most ebből én is kiveszem a részem!”- mondja Jenni nevetve, a róla publikált paparazzi fotókra célozva.

Először Kimi nem gondolkozott azon hol és hogyan ünnepeljen, de megtanulta, hogy nem mehet ki úgy az utcára, hogy ne ismerjék fel.

„Talán 10 év múlva, amikor már nem fogok versenyezni, és csak a pihenéssel fogok foglalkozni, könnyebb lesz a magánéletemet élni.” Sok ember észrevette, hogy Räikkönen megváltozott. A sajtótájékoztatókon hosszabban beszél, és bizonyosság tükröződik a hangjáról.

Néhány sajtótájékoztatón még a humoros oldalát is megmutatta. A csapatfőnök, Ron Dennis magasztalta Kimit a jó problémamegoldó képességéért.

A siker és csalódások után Kimi magabiztosabbá vált.
”Igen, a versenyeken szerzett csalódások személyiségépítők.”- Kimi nevet és hívja magához a 11 éves kutyáját.

A Magyar Nagydíj után a világbajnoki címről dédelgetett álmok újra valószerűbbé váltak. Jenni is hisz a férjében.
”Meg kell ragadnod az álmaidat. Nem adhatod fel. Ha Kimi megnyeri a következő futamokat és Fernando Alonso nem szerez pontot 2 futamon, tiszta a helyzet.”- számolja Jenni, amíg körbesétálunk az imádnivaló kerten.

”Ez igaz, még nem vesztettünk el semmit.”- helyesel Kimi.

Bemegyünk a gyönyörű házban. A földszinti terasz a tengerre nyílik. Kicsit távolabb a kompok Stockholm felé tartanak. A kilátás olyan mintha egy képeslapon lenne.

A fiatal pár a fehér, barátságos kanapén ül a nappaliban.
”Természetesen Kimi kiesései elkeserítőek, főleg hogy tudod, hogy ezek nem Kimi hibái voltak. Olyan erős tűz él benne a cím megszerzése iránt, hogy nem hiszem, hogy ezt bárki is felfogja. Majdnem annyira szereti a munkáját, mint engem.”- mondja Jenni pislogva.

Kimi a Török Nagydíj helyszínére, Isztambulba a győzelem ízével a szájában fog megérkezni.
”Semmi különlegeset nem csinálunk a nyaralás alatt. Jet-skizünk, hajózunk, szaunázunk, és a barátainkkal szórakozunk. Főzni is szeretünk együtt.”- mondja Kimi.

Már egy év telt el a pár esküvője óta.
”Az együtt élés napról napra jobb érzés, és a szerelem egyre erősebb lesz.”- mondják.

”A házasságunk alatt csúnya pletykák láttak napvilágra, de megbeszéltük ezeket. Néha kezdetben veszekedésig jutunk néhány story miatt, de nem minden esetben. Elég hogy tudod mi az igazság. Mindenesetre nem igazán veszekszünk sokat. A kapcsolatunk elején az aljas és irreális pletykák zavartak minket, de most már nem foglalkozunk velük. Már nem is idegesítjük magunkat azzal, hogy elolvassuk őket. Az ember nem élhet úgy, hogy az életét végigköveti az újságokban. Ez nem egészséges.”- mondja Kimi.

Amikor Kimi először találkozott a gyönyörű Jennivel 2001 őszén, szerelem volt első látásra. És a szerelem nem tűnt el, sőt, egyre erősebb és erősebb lesz. „Jenni a nagy Ő az életemben.”- mondja Kimi, aki ritkán szokott nyíltan beszélni a magánéletéről és az érzéseiről.

Az együtt eltöltött évek alatt jól egymáshoz igazították az életüket. Az elején együtt utaztak a versenyekre, de utána Jenni folytatni szerette volna a hobbiját, a lovaglást, amit régebben kezdett el.

Kimi nagyon jól fogadta Jenni kívánságát. A férj 3 lovat vett feleségének: Libert, MC Kinleyt és Calandot.
”Majdnem minden nap gyakorlok, és olyan sűrűn versenyzek amennyire csak lehetséges. Természetesen próbálok Kimivel is sokat lenni a versenyeken.”- mondja Jenni.

”Persze hogy szurkolok a feleségemnek. Láthatod mekkora szenvedély ég Jenniben a saját sportja iránt. Ugyanaz a szenvedély, mint az enyém a versenyzéssel kapcsolatban. Persze nekem több lóerőm van.”- viccel Kimi.

A hobbija miatt Jenni nem tudott elmenni minden versenyre. Az elején Kimi szomorú volt emiatt, de megértette, hogy hagynia kell a feleségét, hogy kifejezze magát.
”Jó lenne, ha Jenni velem tudna jönni. Esténként a hotelszobában unalmas tud lenni egyedül. Persze tudok vele beszélni telefonon. Mindenkinél jobban ismer és ismeri az érzéseimet is.”- mondja Kimi.

”Megpróbálok majd az utolsó versenyeken Kimivel tartani. Bár a Török Nagydíj pont a divathéttel egy időben lesz, együtt fogunk harcolni a VB címért.”- mondja Jenni.
A porkkalai élet nagyon boldognak látszik. A villájuk barna és fehér bútorokkal van kidekorálva. Van elég hely gyerekeknek is. „Mindent a maga idejében.”- mosolyog a pár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése